Op welke medewerkers kun je het meest vertrouwen? Voor veel managers zijn dat nog steeds de mensen die trouw naar kantoor komen, ongeacht de kwaliteit van het geleverde werk. Dat blijkt uit onderzoek van Daniel Cable van de London Business School.

De Britse krant The Economist maakte onlangs melding van de resultaten van het onderzoek. Die zijn opmerkelijk, want volgens Cable is er zelfs bij bedrijven die hun werknemers stimuleren thuis te werken sprake van een aanwezigheidscultuur.

Thuiswerker onbewust gestraft
Cable keek naar Amerikaanse techbedrijven, die vooruitlopen op dit gebied. Zij stimuleren medewerkers om niet naar kantoor te komen. Uit het onderzoek bleek dat zij daar onbewust voor gestraft worden door hun manager. Thuiswerkers lopen namelijk minder kans op promotie.

Zo zorgt zichtbaarheid voor de illusie dat er ook waarde wordt toegevoegd. Iemand die in de late uurtjes nog op kantoor zit, kan zijn tijd echter ook verdoen met heel andere dingen dan werk.

Werkende moeders in het nadeel
De dominante aanwezigheidscultuur is vooral nadelig voor werkende moeders. Omdat het meestal moeders (en soms vaders) zijn die de kinderen van school halen, komt flexibiliteit goed uit. Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat daardoor zij minder werk verzetten.

Volgens Cable verliest thuiswerken waarschijnlijk zijn stigma als de meeste mensen het doen. Maar wellicht helpt het als de baas zelf ook gaat thuiswerken.

(Bron: The Economist )

Share This